Wat is er nou leuker dan om op Moederdag je mama te verrassen met een stukje zelfgemaakte spekkoek? Niks, toch? Met dit authentieke recept van de moeder van onze collega Kim, maak je de allerlekkerste! En ben je zelf geen bakwonder? Bak ‘m dan samen met je moeder. Dé ideale moederdagactiviteit als je het ons vraagt.
Ingrediënten voor zelfgemaakte spekkoek
- 100 gram bloem
- 250 gram suiker
- 250 gram boter
- extra boter om de springvorm mee in te vetten en de laagjes te besmeren.
- 10 eierdooiers
- 6 eiwitten
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 theelepel anijs
- 5 theelepels kaneel
- 1/2 theelepel kruidnagel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kardemom
- 1 theelepel gember
- springvorm
- bakpapier
Bereidingswijze
- Verwarm eerst de oven voor op 160 graden Celsius op de bovenwarmte stand.
- Klop daarna de boter, suiker, vanillesuiker en eidooiers tot een glad mengsel.
- Zet vervolgens apart en klopt in een nieuwe, schone schaal de eiwitten stijf. Het moet zo stijf zijn dat je erin kunt snijden.
- Zeef dan de bloem en voeg deze in kleine beetje toe aan het botermengsel.
- Voeg het botermengsel heel voorzichtig toe aan de eiwitten. Het moet een luchtig geheel blijven.
- Deel het geheel in tweeën. Aan één helft voeg je de kruiden toe, de andere helft blijft naturel.
- Smelt ondertussen wat boter in een steelpannetje.
- Vet de springvorm in en verdeel 2 eetlepels wit beslag over de bodem.
- Bak 10 minuten in het midden van de oven.
- Haal dan de springvorm uit de oven en bestrijk het gaar gebakken laagje met wat gesmolten boter.
- Verdeel daarna 2 eetlepels van het gekruide beslag over het eerste gaar gebakken laagje.
- Zet het rooster met de springvorm erop naar boven en bak weer 10 minuten tot ook dit laagje gaar is.
- Ga zo door tot het beslag uiteindelijk op is.
Eet smakelijk!
P.S.: Maak je liever zelf pisang goreng? Het recept vind je hier.
Het resultaat deel je natuurlijk via Instagram.